utorok, júna 26, 2007

Civilizácia

Jednou z webstránok, ktoré pravidelne a rada navštevujem, je Station. Väčšina článkov lahodí môjmu čitateľskému vkusu obsahom aj formou. Občas slabšie, občas výborné až tak, že preposielam na všetky strany. Lenže keď sa objaví nad článkom autor Lukáš Krivošík, okamžite mi stúpne tlak. Nútim sa nečítať, odolávam, zatínam päste, ale nakoniec aj tak kliknem. A prečítam. A nestačím sa diviť. Dnes je tam uverejnený článok, ktorý je sám o sebe neuveriteľne kontroverzný a jeho téma hodná diskusie o multikulturalizme. Viem si predstaviť argumenty pre aj proti. Tento odstavec je však podľa mňa prisilná káva:

Optimálny prístup by mohol možno vychádzať z niečoho ako „prezumpcia predsudku“. To znamená: pri kontakte s inakosťou vychádzať z predsudkov, až pokiaľ ich dotyčný nevyvráti alebo nepotvrdí svojimi individuálnymi prejavmi. Takéto ponímanie zároveň umožňuje evolučné prispôsobovanie predsudkov meniacej sa situácii. Ak napríklad začneme narážať na samých usilovných atómových fyzikov rómskej národnosti, čo excelujú na burze, vždy radi pomôžu a nikdy nekradnú, tak je namieste domnievať sa, že sa medzi Rómami udiala kultúrna revolúcia, a preto treba opatrnosť voči nim prehodnotiť.

Tak, dámy a páni, tomuto prosím pekne hovorím pán rasizmus osobne. Ak by som uvedeného autora nepoznala, bola by som presvedčená, že ide o dokonalú iróniu. Žiaľ nejde.
Analogicky sa dá tento princíp použiť pre sexuálnu orientáciu (preventívne prepustenie učiteľov - gayov zo zamestnania, aby nám "nenakazili svojou chorou orientáciou" deti), na ženy (najlepšie nepúšťať ani za volant, kým nedokážu, že sú excelentné šoférky - špeciálne ženské testy?), odlišné vierovyznania (moslimská mešita ako jednoznačná bunka terorizmu) a tak môžeme pokračovať donekonečna. Ak by sme to mali doviesť do úplnej dokonalosti, ideálne by bolo zabezpečiť sa proti akýmkoľvek cudzím vplyvom. Zatvorme teda hranice. Našu slovensko/kresťanskú identitu, ktorá krásne zapadá do európskej civilizácie, si predsa nenecháme len tak vziať. Ešte by sme sa mali nejako zbaviť tých cigánov, lebo je dosť nepravdepodobné, že sa u nich udeje akákoľvek kultúrna revolúcia (prepáčte, nerozumiem, čo autor očakáva. Mne by stačilo, keby prestali preskakovať ohníčky a veštiť všetkým naokolo z ruky). Buzerantom sme pre istotu zatiaľ nedovolili nič, takže sme v klídku. Mohamedánov tu zatiaľ našťastie nnemáme veľa, a aj tých, čo máme, dôkladne monitorujeme. Keby sa im náhodou zachcelo po kostole hvízdať. A Maďari ukazujú svoj dávny húnsky primitivizmus tým, že sami seba mlátia a píšu si na oblečenie divné nápisy. To by sa dalo tiež eliminovať.

Lenže čo do pekla, urobíme s tými ženskými?

PS: A pri navretých žilách na krku si dávam záväzok, že takéto články už nečítam...

2 komentárov:

O 27 júna, 2007 09:55 , Blogger Nick povedal(a)...

Zavriet ich vsetkych... (prichadzam so zeliezkami na rukach ako prvy :)

Celkom smutne ze taky clanok dostane priestor na station.sk

 
O 02 júla, 2007 19:03 , Anonymous Anonymný povedal(a)...

Ignorantov, ktori pisu clanky zaobalene do akychkolvek intelektualnych fraz je vela a este aj bude, s tym uz nic neurobime, ale radsej tychto, nez... Mal som tu cest so skupinou 10 mladikov, ktori si pripijali pozdravom "Sieg heil" a skandovali meno "Jozef Mengele". Pri tychto mam navrete zily na krku ovela viac a pocit bezmocnosti proti hrubej sile je este viac zahanbujuci a smutnejsi...

 

Zverejnenie komentára

Prihlásiť na odber Zverejniť komentáre [Atom]

<< Domov