utorok, januára 24, 2006

Obnovený revír

Keď sme so Švédom začínali tvoriť spoločnú formáciu, mali sme závratnú potrebu niečo vlastniť...také, čo by nás akože spájalo a vyjadrovalo a vystihovalo. No, lenže na dieťa bolo samozrejme priskoro a rovnaké čiapky s iniciálami zrovna neboli to pravé orechové. Už si teraz ani neviem poriadne spomenúť, aké boli tie naozajstné prvotné pohnútky. Skrátka, rozhodnutie padlo na ryby. Niekde sme vyhrabali mikroskopické akvárium a napustili vodu, dali štrk a nakúpili ryby. Tie malé boli len tak do počtu, ale tie dva skaláre....čierny a biela, Merton a Arendtová....vyjadrovali všetko, čím sme vtedy žili. Sústredili sme na nich všetku svoju pozornosť. Ostatné malé si to asi všimli a začali postupne vyskakovať. Akvaristi by sa držali za hlavu, že toľko rýb na taký malý objem...prirodzenou selekciou zvíťazili naši šampióni. Merton chytil akúsi chorobu a keď som sa vrátila z konferencie vo Viedni, plával hore bruchom. Ako to povedať jemne....bol celý obhryzený. Antropomorfizácia našich rýb bola trochu predčasná. Arendtová hojednoducho zožrala.
Tak sme sa upli na ňu, rástla do krásy a bola taká krásna, že sa v tom akváriu už ani nevedela obrátiť. Sedemkrát sme jej zachránili život, keď sa v noci pravidelne pokúšala vyskočiť. Vždy sme sa zobudili na jemné búchanie plutiev o parkety. Antropomorfizovaná ryba volala o pomoc. Sme si aspoň mysleli. Zakaždým sme vyskočili z postele, oprášili ju a vrátili späť. Áno správne, akvárium sa má zakrývať.
Tá ryba bola skvelá...keď sa k nej blížil Švéd alebo ja, začala tancovať rituálny tanec "Dajte mi žrať". A my namäkko sme ju vždy poslúchli. To preto tak rástla.

Už je asi mesiac po nej. Raz sme sa v noci nezobudili. Dnes sme však tradíciu obnovili. Bez skalárov...malé drobné rybičky sa splašene ponevierajú po obrovskom šesťlitrovom akváriu. Zakrytom. Švéd im práve vyrába osvetlenie.

Dieťa sa nateraz odkladá.

8 komentárov:

O 25 januára, 2006 11:13 , Anonymous Anonymný povedal(a)...

opat dalsia spolocna crta el:-)zvlastne krasne...my sme s rybkami zacinali, nevinne a hlavne"nenapadne"...ze plnia zelania...a to najvacsie splnili...a mame jeden druheho.a sme "spolocni"...
lucya

 
O 25 januára, 2006 12:37 , Anonymous Anonymný povedal(a)...

kde sa tu klika na karmu? :D fuuuuj, ale som zvrateny...

antropomorfizovany - novy den, nove cudzie slovo, ktore som si (ako vzdy) lenivy pozriet v slovniku cudzich slov...

 
O 25 januára, 2006 14:35 , Anonymous Anonymný povedal(a)...

to ked pripisujes zvieratam, veciam, robotom a bohom ludske vlastnosti...akoze korytnacka s tebou pozera telku a strasne sa na tom zabava a tak....

 
O 25 januára, 2006 15:44 , Anonymous Anonymný povedal(a)...

Možno o inomm, ale to sa mi spustilo v hlave.
Ktovie, či je pre rybky lepšie márne vyskakovať a tvrdo narážať celý život gebuľou do neviditeľného plafónu ako vyskočiť len raz, ale poriadne a umrieť od prekvapenia, že nedopadli do vody.

No a tie dva skláre mi pripadajú ako skvelá metafora nepodareného manželstva.
A že odkiaľ sa nabralo slovo zožierať sa.

Juj, sori. Nejako som sa rozkvákal.

 
O 25 januára, 2006 16:06 , Blogger elka povedal(a)...

my sme ich najprv chceli mat ako skvelu metaforu nasho vztahu, ale jasne nam dali najavo, ze tuto hru s nami nehraju.

a predstav si, ze uz poriadne umieras od prekvapenia, ze si nedopadol do vody...uz si zmiereny so vsetkym a potom ta nejaky rozospaty trulo oprasi a hodi naspat do studenej vody....a uz som sa rozkvakala aj ja :-)

 
O 25 januára, 2006 19:28 , Anonymous Anonymný povedal(a)...

el, nie vsetko sa podari na prvykrat :) snad vam to Arendtova v rybom nebi odpusti :)))

 
O 26 januára, 2006 15:41 , Anonymous Anonymný povedal(a)...

..no a potom, si predstav, ze by ten rozospaty trulo hodil tu metaforu naspat, ale netrafil by a ona by preletela ponad vodu, opat na dno, suche dno...hmm, zivot je aj pre rybky tazky, sila! ;o)

 
O 26 januára, 2006 17:17 , Anonymous Anonymný povedal(a)...

branko, tam by mohla narazit iba do steny...a to by uz zacal uplne iny pribeh...vobec sme to tej chudere rybe neulahcili...a zacala tak romanticky...ryby si vsak nastastie pamataju zevraj vzdy iba poslednych 60 sekund...takze to maju vlastne hrozne lahke

 

Zverejnenie komentára

Prihlásiť na odber Zverejniť komentáre [Atom]

<< Domov